MINA BÄSTA LÖSDRIFTSTIPS
Många som är skeptiska mot att hålla hästar på lösdrift verkar tro att människan gör det enbart av bekvämlighetsskäl och att hästarna står dygnet runt i en lerpöl och längtar in i stallet. Säkerligen finns dessa skräckexempel men min erfarenhet av lösdrifter ser helt annorlunda ut. Man ska inte tro att det blir mindre jobb bara för att hästen inte står uppstallad. Hagen och vindskyddet ska mockas och hästarna behöver fortfarande foder och vatten. Den största fördelen för mig som hästägare är att jag inte är lika tidsbunden som jag var när hästarna stod installade och skulle släppas ut och tas in. För hästarna finns däremot många fler fördelar – de kan själva välja om de vill stå stilla eller ligga och vila i vindskyddet, eller om de hellre drar en repa med sina kompisar mitt i natten. De behöver inte heller göra upp rangordningen på nytt varje morgon, vilket skapar lugn och harmoni i flocken. Detta i sin tur minskar skaderisken, eftersom hästarna är så vana vid varandra och var och en vet sin roll.
För att få en funktionell lösdrift för både människa och häst finns en del saker man bör tänka på, fyll gärna på med egna tips och idéer!
Hårdgjorda ytor. Detta är enligt mig den absolut viktigaste punkten, låt hästarna slippa leran! Leran sliter på senor och leder och är en mardröm för hovarna. Har man riktigt blöta marker rekommenderar jag att man lägger bärlager som grund och sedan toppar med Paddex eller liknande ovanpå. För mindre leriga marker kan det räcka med enbart Paddex. Även för de som inte har så många hektar kan lösdrift bli ett alternativ om man hårdgör vissa av ytorna.
Foderstationer. För att slippa höspill och hö som blir nedtrampat i leran vid utfodring så rekommenderar jag någon form av foderstationer till hö’t. Vi har byggt ställningar och hängt upp stora småmaskiga hönät i, men det finns mängder av varianter, bara fantasin sätter gränser! Småmaskiga hönät gör att hö’t räcker betydligt längre, jag kan varmt rekommendera dessa! Vi köper våra från Caisa’s shop.
Vindskydd med två in/utgångar. Ett ordentligt vindskydd är ett måste om man ska ha hästar på lösdrift. På vintern använder våra hästar sitt vindskydd som skydd mot blåst och nederbörd och på sommaren som skydd mot värme och insekter. Det är viktigt att vindskyddet är tillräckligt stort för antalet hästar som ska bruka det samt att man har två in- och utgångar så att ingen häst kan bli instängd i ett hörn, detta kan sluta illa om de börjar bråka. Det är också viktigt att ingångarna inte ligger mitt i den värsta vindriktningen. Kan man inte lösa det smidigt så är en köldridå att rekommendera att sätta upp i någon eller båda ingångarna.
Uppvärmda vattenkar. För att slippa att vattnet fryser på vintern har vi löst det med två eluppvärmda vattenkar från Bole. Om vattnet är för kallt riskerar man att hästarna inte dricker tillräckligt vilket bland annat kan öka risken för kolik.
Mocka dagligen. Bara för att hästen inte står på box slipper man inte undan mockningen. Vi mockar foderdelen av hagen samt vindskyddet varje dag. Detta för att få en mer hygienisk foderplats samt för att hovarna mår bättre av att slippa stå i gödsel.
Bra belysning. Vi bor i ett mörkt land och halva året är det mörkt när vi kommer ut till våra hästar. Då är en bra belysning guld värd, både inne i vindskyddet och ut över foderplatsen för att underlätta arbetet.